Традиційний латиський мус "дебесманна" з журавлини
Журавлину перебрати і помити. Залити невеликою кількістю теплої води (таким чином, щоб вода покрила ягоди) і все збити в блендері до однорідної маси.
Спосіб приготування:
- Журавлину перебрати і помити. Залити невеликою кількістю теплої води (таким чином, щоб вода покрила ягоди) і все збити в блендері до однорідної маси.
- Процідити через сито, додати цукор і решту води. Варити на малому вогні. Поступово помішуючи, всипати манну крупу і, помішуючи, варити ще 5 хвилин.
- Отриману ягідно-манну масу охолодити приблизно до 30 градусів С. Якщо потрібно приготувати десерт швидко, треба поставити каструлю на холодну водяну баню. Якщо є час, краще дати масі охолонути природним чином. Збивати - починаючи з невеликих оборотів міксера і поступово збільшуючи швидкість. Чим довше ви будете збивати мус, тим легшою вийде ваша «манна небесна» -більш пишною, світлішою і, зрештою – смачнішою.
- Подавати з холодним молоком. Спочатку налити в тарілку молока, потім обережно дерев'яною ложкою викласти гарні острівці з мусу.
Варіаціі на тему:
- Восени мус «дебесманна» можна готувати зі слив і яблук, але перед тим їх необхідно обдати окропом.
- Влітку спробуйте використати будь-які доступні ягоди - полуницю, чорну смородину, порічки, аґрус, вишні і малину.
- Зимою для «дебесманни» згодяться і заморожені ягоди, ягідні сиропи і варення.
- Смак кожного разу буде іншим, але завжди - незабутньо-чарівним.
Вам знадобиться :
200 г журавлини
200 г цукру
100 г манної крупи
1 літр води
200 г журавлини
200 г цукру
100 г манної крупи
1 літр води