Кухонні ножі. Види та особливості використання

Гостра необхідність: як правильно вибрати кухонний ніж.
Навіть якщо ваша кухня обладнана найсучаснішою технікою, без звичайного кухонного ножа все одно не обійтися. Саме ніж є королем кухні. І дуже часто трапляється так, що на кухні є все, крім хорошого ножа. Якщо ви хоч раз спробуєте нарізати сир спеціальним ножем для сиру, ви ні за що не повернетесь до свого стандартного ножа. Адже, виявляється, м'який сир може взагалі не прилипати до ножа і його можна нарізати тонкими скибочками так само, як і твердий! І м'який свіжоспечений хліб із твердою скоринкою теж, виявляється, не мнеться при нарізці! Питання тільки в тому, як вибрати відповідний, правильний ніж! Адже хороший ніж на кухні вирішує багато чого, забезпечуючи якість і оперативність приготування страв.

Кухонні ножі бувають гастрономічними, обробними, для нарізання хліба, буфетними та спеціальними.
Більшість ножів, якими ми користуємося на кухнях є гастрономічними. Це здебільшого кухарські ножі, філейні й для овочів. Обробні ножі використовуються для оброблення м'яса. Хліборізні, як видно з назви, призначені для нарізки хліба. Буфетні ножі за функціональністю подібні до столових і мають лезо специфічної форми, в залежності від свого призначення: для хліба, сиру, фруктів, масла та ін. Спеціальними називаються ножі, призначені для виконання однієї-двох специфічних операцій (наприклад, устричний ніж або ніж для вирізання серцевини яблук).
Звичайно, мати на кухні ніж для вирішення кожного кулінарного завдання необов'язково, проте правильно обраний ніж набагато полегшить вашу роботу.
Отже, почнемо з найбільш універсального і популярного.

Кухарський ніж або просто «шеф».

Кухарський ніж або «шеф» - це головний інструмент кулінара і один з найбільш затребуваних ножів на кухні. Це досить великий ніж з широким лезом і зручною рукояткою. Клинок такого ножа може мати довжину від 15 до 30 см, поступово звужується до кінця. Найбільш популярною довжиною для домашнього використання є 20-25 см.
Основна частина роботи на кухні виконується за допомогою саме цього ножа. Він підходить для різання будь-яких видів продуктів. Тонку частину ножа використовують для нарізки філе, шинкування зелені, середню - для нарізки великих овочів - капусти, цілої бульби селери, ріпи тощо, а товстішою частиною ріжуть м'ясо та птицю, рубають тонкі, невеликі кістки. Для давлення часнику використовують пласку частину леза. Обух ножа також задіяний: ним добре розбивати панцир крабів або відбивати м'ясо.

Сантоку

Сантоку - це універсальний, добре збалансований кухонний ніж, який підходить для будь-яких цілей. Довжина леза може досягати 12-20 см. Лезо у цього ножа досить широке, що разом із вузькою рукояткою надає кухареві простір для долоні та, відповідно, велику свободу в маніпуляціях із ножем. Сантоку чудово справляється з трьома кулінарними завданнями: ріже, рубає та кришить, що по суті, і робить його універсальним ножем. Сантоку, зазвичай, коротший за кухарські ножі і його лезо найчастіше заточується більш ретельно, щоб ножем було зручно нарізати рибу, овочі, м'ясо з дрібними кістками. Через свою довжину та лезо із тонкою кромкою, сантоку не придатний для різання товстих кісток або інших твердих поверхонь, які можуть призвести до пошкодження або руйнування кромки ножа.

Ніж для хліба

Хліб - усьому голова, та, безумовно, заслуговує до себе не тільки особливого ставлення, а й окремого ножа. Хлібний ніж легко відрізнити від «гострих побратимів»: його довге і міцне лезо однакової ширини, як правило, закруглюється біля ріжучої кромки. Серейторна заточка клинка із зубцями не дасть ножу зісковзнути із твердої хлібної кірки і дозволить нарізати акуратними скибочками навіть свіжоспечений хліб. Завдяки довгому лезу, хлібним ножем зручно розрізати великі буханки, пироги та короваї. Святкові торти зазвичай теж розрізають хлібним ножем. Також він може стати в нагоді для очищення і нарізки великих фруктів із ніжною м'якоттю і жорсткою шкіркою, наприклад, ананасів, кавуна, дині. Оптимальна довжина клинка 25-30 см.

Ніж для томатів

Красиво і тонко нарізані овочі та фрукти здатні навіть найпростіший салат перетворити на яскравий витвір кулінарного мистецтва. Ніж для томатів ідеально підходить для делікатної нарізки фруктів та овочів, у яких тверда шкірка і м'яка середина: помідори, апельсини, лимони та ін. Довжина леза до 13 см із зубцями дозволить легко нарізати навіть самий стиглий помідор.

Ніж філейний

Цей ніж є найбільш впізнаваним серед інших видів ножів. Він має дуже довге і вузьке лезо, довжиною до 25 см, із характерним вигином. За його допомогою можна легко, одним рухом, відокремити шкіру, обробити філе, нарізати дуже тонкі шматки риби і м'яса. Особливе лезо не дасть продукту зім'ятися, прилипнути до поверхні, а зріз буде тонким, рівним, бездоганним. В Японії філейні ножі використовують для приготування рибних страв, і якщо ви є любителем риби, то у вашому арсеналі повинен бути такий ніж. Для безпечного оброблення філе риби рекомендуємо використовувати невелику виделку - притримувати тушку, щоб вона не вислизала. Інакше існує ризик поранитися гостро заточеним вістрям філейного ножа.

Ніж для сиру

Сир - продукт дуже делікатний і вимагає до себе відповідного ставлення. Саме спеціальний ніж для сиру впорається з усіма завданнями нарізання сирів. Цей ніж дуже часто має зубчасту ріжучу кромку і роздвоєне вістря. Завдяки вузькому, злегка вигнутому догори лезу (до 13 см), ним дуже зручно відрізати шматочки м'якого сиру, не кришачи його. Піднесена під досить гострим кутом ручка дає можливість нарізати сир одним рухом зверху вниз, завдяки чому скибочки виходять рівними за товщиною. Прорізи на деяких ножах - це повітряні кишеньки, завдяки яким сирне тісто не прилипає до полотна ножа.

Ніж для тонкого нарізання (слайсер)

Цей ніж використовують для нарізки ковбас, готового м'яса, окосту або шинки тонким шаром. Це довгий і вузький ніж із жорстким лезом довжиною 20-30 см, іноді зубчастий. Слайсером можна зробити зріз одним лише рухом, що призводить до красивої нарізки. Також, цей ніж використовують для видалення шкіри, нарізки м'яса або птиці, нарізання великих овочів (капуста, буряк, кабачок, гарбуз), нарізки кавуна і дині. Слайсер дозволить тонко і акуратно розрізати ніжні м'ясні продукти: шинку, буженину, ковбаси.

Ніж для овочів

Цей ніж - є класикою. Він повинен бути в арсеналі будь-якого кулінара. Маленький (5-10 см), із загостреним кінчиком і дуже міцним коротким лезом. Таким ножем зручно чистити овочі або різати невеликі овочі та фрукти. Форма цього ножа зручна при використанні на обробній дошці. Якщо ви чистите продукти, тримаючи їх у руці, то кращим варіантом для вас буде ніж для чищення.

Ніж для чищення

Маленький, легкий ніж із гострим кінчиком. Викривлене лезо прекрасно підходить для обробки округлих поверхонь. Його використовують для очищення картоплі, овочів та фруктів; ним зручно знімати лушпиння цибулі. Гострий вигнутий кінчик призначений для вирізання картопляних «вічок» та зіпсованих місць.

Універсальний або кухонний ніж

Універсальний ніж із гладким лезом довжиною 12-18 см - найпопулярніший ніж у більшості кухонь! Це, свого роду, помічник широкого профілю. Його використовують для різання овочів, фруктів, ковбаси, сиру, зелені, сирого і вареного м'яса, шинки. Популярний ніж для вирішення будь-яких завдань на кухні.

Ніж для стейків

Цей ніж підійде для різання будь-яких страв із м'яса. Гостре лезо, однакове за шириною по всій довжині закінчується різко звуженим вістрям. Часто на лезі є заточка у вигляді дуже дрібної пилки. Може використовуватися у якості сервірувального ножа до м'ясних страв.

Обвалочний ніж

Обвалочний ніж із гладким лезом довжиною 12-15 см, допоможе легко зрізати сире і готове м'ясо з кісток. Цей ніж середньої ширини і загострюється ближче до кінця, має вигнуту ріжучу поверхню. Вузький і піднятий догори кінчик легко відокремить сухожилля, кістки, жир.

Ніж для м’яса

Часом розрізання м'яса може завдати чимало клопоту, особливо якщо попався жилавий шматок. Завдяки особливій формі ножа нарізка сирого м'яса не складе проблеми. Це зігнутий ніж, що трохи розширюється біля вістря, лезом допомагає зконцентрувати зусилля на певному місці леза, що дозволяє без особливих зусиль розрізати навіть дуже жорстке або жилаве м'ясо.

Ніж для заморожених продуктів

Робота із замороженими продуктами вимагає чималих зусиль. Процес вкрай незручний, а часто ще й небезпечний, з огляду на те, що заморожений продукт слизький як лід та твердий, як камінь. Саме задля безпечної і комфортної роботи з такими продуктами існує спеціальний ніж. Цей ніж прекрасно впорається із замороженими продуктами: м'ясом, куркою, рибою. Клинок ножа оснащений великою пилкоподібною ріжучою кромкою та дрібною, яка стане у нагоді у складних випадках (кістка, сильно переморожені продукти). На кінці клинка - вилка для піддягання продуктів і відкриття упаковки.

Кухонна сокирка

Сокирка на кухні використовується не дуже часто, але якщо вам потрібно розрізати великий шматок м'яса, то ніякий інший ніж так добре не впорається із цим завданням. Обробка м'яса з ним стане набагато простішою. Лезо ножа дуже широке, до 18 см. Його основною відмінністю є те, що ним ріжуть не вздовж, а вглиб м'яса.

Ніж для масла

Назва цього ножа говорить сама за себе. За формою, класичний ніж для масла являє собою ніж із широким лезом, а на кінці леза - розширення лопаткою. Ніж для масла дуже зручний у використанні. Він прекрасно справляється із маслом, ікрою, джемом, медом (для ікри є і окремий прибор). Відповідно до етикету, ніж для масла подається праворуч на пиріжкової тарілці. Вдома для цього можна використовувати блюдце.